Salvează lumea cu Daybreak, joc nominalizat la Kennerspiel 2024

Articol scris de:

Daybreak, nominalizat la Kennerspiel des Jahres 2024, este un joc cooperativ pentru 1-4 jucători despre combaterea schimbărilor climatice, avându-i ca designeri pe Matt Leacock (cunoscut pentru Pandemic, unul dintre cele mai populare și iubite jocuri de societate cooperative) și Matteo Menapace.

Jucătorii iau rolul unei puteri mondiale (China, Europa, Statele Unite și Majoritatea Lumii) care împărtășesc același obiectiv: reducerea emisiilor de carbon înainte de a deveni prea cald sau de a aduce prea multe comunități într-o situație de criză. Jocul este ușor asimetric, deoarece fiecare putere mondială are o tablă de joc unică și o configurație diferită cu care începe jocul, însă regulile rămân aceleași pentru toată lumea ceea ce face ca Daybreak să fie un joc accesibil, ușor de învățat și jucat de un public larg.

Mecanismul principal al jocului se bazează pe a găsi sinergia dintre cărțile jucate. Toate cărțile sunt foarte tematice și pe ele poți găsi și un code QR pe care dacă îl scanezi vei putea afla mai multe informații despre dinamica și funcționalitățile în viața reală a ceea ce joci dar și explicația cărții și linkuri către alte cărți cu care aceasta interacționează.

Așa că dacă îți place modul în care funcționează cărțile în 7 Wonders, Terraforming Mars sau Ark Nova, îți sugerez să încerci Daybreak pentru a vedea mecanismul și în contextul unui joc cooperativ.
Daybreak este intuitiv și cred că va fi tot mai des prezent pe masa noastră cu tot mai multe grupuri de prieteni și probabil va înlocui Pandemic pentru noi, până la următoarea variantă Legacy desigur.

Momentan abia am jucat primul nostru joc: 2 jucători (China și SUA), nivel mediu de dificultate, am câștigat în runda 4 din 6 după vreo 2 ore de discutat politici și tehnologii care pot salva planeta. Abia așteptăm să-l jucăm din nou cu alte roluri, cărți de provocare, diverse nivele de dificultate și în număr diferit de jucători.

Ce apreciez cel mai mult la Daybreak este designul elegant care face jocul foarte fluid, fiecare mișcare contează și îi poate ajuta și pe ceilalți jucători așa că și satisfacția este pe măsură. Un alt lucru important de menționat mi se pare faptul că sunt șanse extrem de mici ca unul dintre jucători să conducă jocul și să-și impună punctul de vedere cum se poate întâmpla în alte jocuri cooperative. Ne putem sfătui desigur însă sunt destul de multe cărți implicate care sunt eficiente în funcție de sistemul construit deja, în plus cu cât ție îți merge mai bine cu atât ajuți mai mult echipa.

Daybreak va fi disponibil în librăria de jocuri din Tabăra Jocurilor de anul acesta așa că dacă nu l-ați jucat încă, vă aștept cu drag să-l încercăm împreună, deoarece este într-adevăr o gură de aer proaspăt în jocurile de familie cooperative.

Citește și:

Andreea | Board Game Addict

HowToPlay.ro

Recenzii și păreri

Abracada-Broom – Review

Este Conferința Anuală a Magiei și toți vrăjitorii și vrăjitoarele trebuie să participe. Necazul este că măturile lor magice au dispărut, așa că nu mai au cum sa ajungă! Pentru a rezolva această mare problemă trebuie să își aminteasca ce vrajă și ce ingrediente se folosesc pentru a face mătura să reapară, bucată cu bucată.  […]

Citește mai mult
Recenzii și păreri

Paw by Paw sau cum poți să-ți faci câinele fericit cu o plimbare în parc și 3 zaruri

Paw by Paw este noul joc care urmează a fi lansat de Teetotum Game Studios pe platforma de finanțare Gamefound și care include jocul roll&write în varianta print&play cu o tematică super simpatică legată de aventurile pe care le ai când îți scoți câinele la plimbare. Până acum am jucat doar pe varianta de hartă […]

Citește mai mult
Recenzii și păreri

Pusheen, simpatic și distractiv și pentru cei mari și pentru cei mici

Pusheen este o pisică simpatică tigrată care își dorește să aducă zâmbete oamenilor din întreaga lume. Ea a fost creată în 2010 de Claire Belton și Andrew Duff pentru o bandă desenată online pe care o publicau pe site-ul lor, Everyday Cute. Pusheen a devenit faimoasă nu doar prin benzile desenate și GIF-urile postate pe […]

Citește mai mult