Tabara Jocurilor 2024

Samurai Sword

Articol scris de:

samurai_swordSamurai Sword

Anul apariţiei: 2012

Nr. jucători: 3 − 7

Durata unui joc: 30 minute

Designer: Emiliano Sciarra

Dependenţă de limbă: Este necesară traducerea jocului

Distribuitor: dV Giochi

Bine ați venit în țara „Soarelui Răsare”, locul unde Shogunul veghează asupra siguranței tărâmului ajutat de curajoșii și onorabilii samurai, fiind mereu amenințați de către iscusiții luptătorii ninja și de către misteriosul ronin, motivat de un țel tainic.

Samurai Sword este o reimplementare a jocului de cărți Bang!, aducând îmbunătățiri sistemului de joc și având, după cum sugerează și titlul, tema schimbată.

Fiecare jucător devine parte a uneia din facțiunile prezentate (Shogun-samurai, ninja, ronin), intră în pielea unui personaj istoric și va fi angrenat într-o luptă pentru onoare, specifică Japoniei feudale. Toate aceste lucruri sunt făcute cu ajutorul cărților de rol care împart jucătorii în 3 echipe (acestea rămân ascunse până la finalul jocului, cu excepția Shogunului, care este dezvăluit la începutul jocului), precum și a cărților reprezentând diferite personaje istorice, fiecare în parte oferind diferite abilități jucătorilor.

samurai-1De-a lungul jocului luptătorii se vor folosi de tot ce cuprinde arsenalul lor pentru a-și înfrânge adversarii, vor folosi diferite echipamente pentru a deveni mai puternici, își vor vindeca rănile etc. Toate aceste acțiuni sunt făcute cu ajutorul cărților, care se împart în diferite categorii:arme,echipamente, deprinderi și acțiuni.

Scopul final al jocului este de a deveni facțiunea cea mai onorabilă. Onoarea este acumulată prin învingerea altor jucători. Toată lumea începe cu un anumit număr de puncte de rezistență, reprezentate prin jetoane în formă de inimă, precum și cu un anumit număr de puncte de onoare, reprezentate prin jetoane în forma unor flori de cireș. În momentul în care o persoană rămâne fără puncte de rezistență, ca urmare a unor atacuri sau a diferitelor acțiuni, aceasta cedează un punct de onoare celui care l-a învins. Aici intervine partea interesantă a jocului, deoarece, rolurile și implicit apartenența la o anumită facțiune este necunoscută, cu excepția Shogunului. Astfel, jucătorii vor fi implicați într-o luptă psihologică, neștiind cu siguranță daca persoana pe care o atacă este cu adevărat un inamic, sau dacă persoana în care a avut încredere de-a lungul jocului nu se va dovedi a fi parte dintr-o facțiune adversă.

samurai-2Jocul se termină în momentul în care unul din jucători rămâne fără puncte de onoare. În acest moment sunt dezvăluite cărțile de rol, iar apoi, fiecare facțiune își va calcula numărul total de puncte de onoare, după cum este prezentat în regulamentul jocului.

O diferență notabilă față de jocul Bang! este faptul că jucătorii nu mai pot fi eliminați din joc. Astfel, în momentul în care un jucător este învins, sau rămâne fără cărți în mână, acesta devine inofensiv (nu poate fi atacat de către ceilalți). La începutul turei sale, dacă un jucător a fost înfrânt, el își va recăpăta punctele de rezistență, iar jocul continuă.

O altă diferență este și faptul că armele și cărțile de atac au devenit unul și același lucru. Dacă în Bang! arma era considerată echipament, iar jucătorii aveau nevoie de cărți de atac pentru a se lupta între ei, acum cărțile care reprezintă arme sunt un hibrid între cele două tipuri de cărți prezente în Bang!, lucru care face jocul mai dinamic.

samurai-3În concluzie, recomand acest joc atât celor care au jucat Bang!, cât și celor care nu au reușit să-l joace. Este un joc de cărți rapid, tematic, care pune accent pe „războiul psihologic” dintre jucători și care reușește să rezolve anumite probleme ale jocului a cărui sistem îl împrumută, iar acest lucru nu poate decât să mă bucure, ținând cont că sunt un fan al său.

Plusuri: Joc rapid, dinamic, cu temă frumoasă, ilustrații reușite, pune accent pe „războiul psihologic” dintre jucători, rezolvă anumite probleme ale „jocului mamă”

Minusuri: Își atinge potențialul maxim doar dacă e jucat de un număr cât mai aproape de numărul maxim de jucători.

Samurai Sword a fost jucat şi pozat la Le&Le Games.

[mc4wp_form]

Siteul boardgamers.ro e un proiect lansat în luna mai 2011 și a publicat articole până în 2020. Recenziile jocurilor au fost mutate pe Gazeta Jocurilor.

Tabara Jocurilor 2024
HowToPlay.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reviews

In padurea cu alune, aveau casa 2 bursuci, vine pupaza si spune…

Toți visam la plimbări lungi prin natura, în care sa vedem peisaje impresionante, sa cream amintiri frumoase și sa întâlnim animale sălbatice. Nu chiar orice animal sălbatic, cu toate ca o întâlnire nas în nas cu Moș Martin ar creea cu siguranță niste amintiri memorabile, însă nu prea văd pe nimeni sa își dorească asta. […]

Citește mai mult
Reviews

Conexiunea periculoasă Nord – Vest – Sud

Ne-au cocoșat, ne-au spart capetele, ne-au dat la gioale, s-a lăsat cu scandal și nu ne-am simțit așa bine cu o serie de board games de foarte mult timp! Jocurile din seriile North Sea, South Tigris și West Kingdom, opt la număr în acest moment, toate publicate de către Garphill Games, iar toate-l au ca […]

Citește mai mult
Reviews

11 jocuri educative de copii, recomandate de un copil de 4 ani jumătate.

Pentru că multe persoane ne-au cerut recomandări de jocuri pentru copii, l-am rugat pe Gruia să aleagă din ludoteca lui jocurile care îi plac cel mai mult. Gusturile lui se schimbă de la o zi la alta, însă aceasta este lista actuală, fără o ordine anume. Unele sunt jocuri educative care se pot juca începând cu […]

Citește mai mult