Tabara Jocurilor 2024

Seriful din Nottingham

Articol scris de:

Șeriful din Nottingham

Anul apariției: 2014

Nr. jucători: 3-5

Durata unui joc: 60 de minute

Designer: Sérgio Halaban, André Zatz

Artist: Lorraine Schleter, David Sladek

Distribuitor: Arcane Wonders / Lex Games

Dependență de limbă: Nu este necesară traducerea jocului.

 

 

Comerț cu amănuntul, șpăgari, autorități corupte. Anii ’90 au fost crunți în România. Deși ideea de stat de drept era oarecum rizibiliă în perioada ce a urmat Revoluției, pe vremea lui Robin Hood aceasta lipsea cu desăvârșire. După cum îi spune și titlul, Șeriful din Nottingham e un joc ce se concentrează pe sinistrul personaj cu același nume din legenda medievală și pe negustorii nenumiți care se străduiesc să-și câștige existența fără să-l învrăjbească pe acesta. Situați undeva în zona gri, comercianții vor încerca uneori să fenteze legea, strecurând mărfuri de contrabandă în oraș, iar șeriful va încerca să-i prindă și, din când în când le va cere, mai pe față sau mai pe ocolite, șpagă. Dacă primește sau nu rămâne de văzut.

Șeriful din Nottingham e un joc de cacialma, în care jucătorii, preluând rolul comercianților menționați mai sus, trebuie să treacă de vama impusă la intrarea în oraș cu mărfuri cât mai scumpe. Comercianții au câte-un săculeț pe care-l vor încărca în fiecare rundă cu mere, pâine, brânză sau cocoși și se vor înfățișa la șerif. Acesta din urmă e cu ochii pe orice comerciant care ar putea trece în Nottingham cu contrabandă, carevasăzică mied, piper, mătasuri sau arme. Dacă-l prinde cu mâța-n sac îi aplică subit o amendă usturătoare. Dar dacă s-a dovedit că era negustor cinstit și l-a controlat degeaba, șeriful îl va despăgubi pentru daunele aduse imaginii. Dincolo de interdicția totală asupra mărfurilor de contrabandă, autoritățile îi obligă pe comercianți să se specializeze. Cum adică transportă și mere și brânză? Să declare un singur bun, iar tot ce e neconform va fi confiscat!

Spre deosebire de alte jocuri de cacialma, cum ar fi Vârcolaci, Rezistența sau Secret Hitler, în Șeriful din Nottingham nu îți ascunzi identitatea ci îți ascunzi intențiile. Cu alte cuvinte, nu te faci că ești ce nu ești, ci mănânci gogoși despre vândut cocoși. Pentru că rolul de șerif va trece, în sensul acelor de ceasornic, pe la fiecare jucător (iar jocul se încheie când s-au făcut două ture complete), aspectul de role-playing e mai fluid. Da, de cele mai multe ori vei fi comerciant însă va trebui să te adaptezi la diverse tipuri de șerif. Unii vor fi mai îngăduitori sau se vor sfii să te controleze de teamă să nu fie obligați să te despăgubească. Alții vor fi plini de tupeu și-ți vor cere șpagă și pentru cele mai amărâte mărfuri. La fel, când iei rolul șerifului va trebui să reacționezi la tot soiul de comercianți. Unii vor încerca să treacă cu nonșalanță câte 3 mărfuri de contrabandă zicând că sunt pâini, pe când alții vor intra cu 5 cocoși și-ți va fi greu să-i crezi pe cuvânt.

Dincolo de elementul evident de bluffing, Șeriful din Nottingham e un joc de set collection în care încerci să strângi cărți cât mai valoroase și ești premiat pentru orice majoritate obținută (la mărfurile legale). Există și câteva tipuri de mărfuri denumite bunuri regale (hei!) care sunt practic contrabandă ce contribuie și la majoritățile despre care vorbeam: brânză cu mucegai, cocoși de soi, etc. Apoi, la începutul fiecărei runde există un mic moment de card drafting în care te poți servi atât de cărți din grămada principală cât și de cele decartate pe față în rundele precedente sau confiscate de către șerif. Aici merită menționat insertul foarte bun ce are și rolul unui suport pentru aranjarea celor trei grămezi. Bucata din plastic ce servește depozitării banilor e bună, dar e mai puțin utilă fiindcă, dincolo de suma primită inițial, nu vei folosi alți bani în timpul jocului.

E drept că Șeriful din Nottingham nu este un titlu original, fiind o reimplementare a lui Robin Hood (la rândul său un Hart an der Grenze cu tema schimbată), de aceiași autori, dar calitatea producției este mult peste cea a predecesorului. Coperta e foarte reușită, ilustrațiile de pe cartoanele ce reprezintă standurile fiecărui comerciant sunt haioase, într-un stil caricatural asemănător cu Disney, iar grăsanul de șerif (compus din două piese de carton) își face bine treaba, marcând și primul jucător. Săculețele în care-și depozitează temporar marfa comercianții sunt dintr-o catifea colorată relativ agreabilă, dar sistemul de prindere cu capsă e sensibil și recomand să nu se închidă de fiecare dată deoarece va ceda mai devreme sau mai târziu. Până la urmă dacă ți-ai pus marfa în sac și l-ai așezat pe masă e suficient. Cărțile cu bunuri sunt arătoase însă la foarte multe utilizări se pot toci, iar dacă se rupe colțul uneia mai speciale (pâinea cu semințe, de exemplu), s-ar putea să-ți strice jocul, deci poți lua în calcul și înfolierea. Oricum, nu e la fel de dramatic precum la Love Letter.

Dacă e să joci Șeriful din Nottingham în 3 jucători, lucrurile se schimbă puțin, fiindcă fiecare va trebui să ia rolul șerifului de 3 ori, nu doar de 2, iar unele dintre cărți nu se vor folosi. Manualul are un tabel foarte util în acest scop. E ideal să-l joci  în 5, pentru că astfel vei avea parte de cea mai mare varietate, deși merge bine și în 4. Cât despre vârstă, l-am văzut jucat și de puști și de oameni în toată firea. Mare diferență între cele două! Să zicem că adulții au o moralitate mai flexibilă…

Atuul pe care-l are Șeriful din Nottingham față de jocuri mai lejere de bluffing e elementul considerabil de strategie. În funcție de ce cărți primești trebuie să-ți faci un plan clar pentru rundele următoare. Aici se aseamănă mai mult cu Shadows over Camelot sau cu Battlestar Gallactica deși nu e un joc de echipă ci unul individual. Bine, dacă nu-ți place deloc să minți sau e foarte evident când te-a prins cineva cu minciuna, partea de cacialma s-ar putea să te țină de parte de joc. Dacă insiști, Șeriful din Nottingham se poate juca și 100% cinstit, deși atunci depinde foarte mult de ce noroc ai la cărți. Oricum, lipsa unei posibile eliminări a jucătorilor este un punct forte pentru că nimănui nu-i place să stea degeaba în timp ce ceilalți dezbat pe cine să spânzure în timpul zilei. Elementele de negociere care apar în fiecare rundă fac jocul dinamic și extrem de variat în funcție de participanți și aș spune că e unul dintre cele mai reușite titluri de pe piață, dacă vrei un joc de petrecere cu ceva mai multă profunzime.

 

Plusuri: Componente de calitate, temă bine implementată, foarte savuros.

Minusuri: Dacă n-ai deloc poker face s-ar putea să nu fie pentru tine.

 

Șeriful din Nottingham a fost tradus și este distribuit în România de Lex Games și poate fi cumpărat de pe LexShop din librării și magazine partenere.

Siteul boardgamers.ro e un proiect lansat în luna mai 2011 și a publicat articole până în 2020. Recenziile jocurilor au fost mutate pe Gazeta Jocurilor.

Tabara Jocurilor 2024
HowToPlay.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reviews

Salvează lumea cu Daybreak, joc nominalizat la Kennerspiel 2024

Daybreak, nominalizat la Kennerspiel des Jahres 2024, este un joc cooperativ pentru 1-4 jucători despre combaterea schimbărilor climatice, avându-i ca designeri pe Matt Leacock (cunoscut pentru Pandemic, unul dintre cele mai populare și iubite jocuri de societate cooperative) și Matteo Menapace. Jucătorii iau rolul unei puteri mondiale (China, Europa, Statele Unite și Majoritatea Lumii) care […]

Citește mai mult
Reviews

In padurea cu alune, aveau casa 2 bursuci, vine pupaza si spune…

Toți visam la plimbări lungi prin natura, în care sa vedem peisaje impresionante, sa cream amintiri frumoase și sa întâlnim animale sălbatice. Nu chiar orice animal sălbatic, cu toate ca o întâlnire nas în nas cu Moș Martin ar creea cu siguranță niste amintiri memorabile, însă nu prea văd pe nimeni sa își dorească asta. […]

Citește mai mult
Reviews

Conexiunea periculoasă Nord – Vest – Sud

Ne-au cocoșat, ne-au spart capetele, ne-au dat la gioale, s-a lăsat cu scandal și nu ne-am simțit așa bine cu o serie de board games de foarte mult timp! Jocurile din seriile North Sea, South Tigris și West Kingdom, opt la număr în acest moment, toate publicate de către Garphill Games, iar toate-l au ca […]

Citește mai mult