Tabara Jocurilor 2024

Ticket to Ride: Europe

Articol scris de:

TICKET TO RIDE: EUROPE

Anul apariţiei: 2005

Nr. jucători: 2-5

Durata unui joc: 60 minute

Designer: Alan R. Moon

Dependenţa de limba: Nu este necesară traducerea jocului

Distribuitor: Days of Wonder

 


Ticket to Ride: Europe
a apărut în 2005, la un an după originalul Ticket to Ride. E un joc de familie, drăguţ şi uşor de învăţat, gândit în general pentru începători sau pentru oameni care nu vor să îşi consume timpul de joc cu lucruri complexe. După cum e destul de evident din titlu şi copertă, acţiunea jocului se învârte în jurul creerii de rute de cale ferată pe harta Europei. Designerul jocului e Alan R. Moon, acelaşi ca la toată seria Ticket to Ride, ilustraţiile îi aparţin lui Julien Delval. Ticket to Ride: Europe este distribuit de Days of Wonder, companie cunoscută pentru jocurile de familie de bună calitate.

Cutia Ticket to Ride: Europe

Regulile jocului sunt uşor de învăţat, jocul se poate explica în 5 minute, dar va dura câteva meciuri ca începătorii să poată concura cu adevărat jucătorii mai avansaţi. Harta jocului arată bine, e din carton rezistent, piesele cu trenuri din plastic sunt plăcute de folosit, singura critică ce se poate aduce e că în cazul mişcării accidentale a mesei sunt şanse mari ca trenurile să “deraieze” şi să fie destul de greu de pus la loc. Probabil nişte piese de lemn ar fi fost mai stabile pe masă, dar se pierdea la capitolul aspect. Cutia e bine organizată, piesele fiecărui jucători au câte un compartiment, la fel şi piesele de scor şi biletele cu destinaţii.

Harta Ticket to Ride: EuropeTicket to Ride: Europe se poate juca între 2 şi 5 jucători, dar jocul în 2 e destul de sărăcăcios, depinzând destul de mult de cărţile trase. Cum spuneam mai sus, jocul este unul uşor de învăţat, lucru foarte bun. Problema e că în Ticket to Ride: Europe nu se pot dezvolta strategii complexe, deci nu va satisface jucătorii avansaţi. Dar pentru familii cu copii sau pentru jucătorii ocazionali poate fi o alegere foarte bună, are suficientă interacţiune, tema este accesibilă, apare chiar şi  Bucureştiul pe hartă.

Pentru a creşte rejucabilitatea lui Ticket to Ride: Europe au apărut mai multe extensii, important este că extensiile sunt folosibile cu oricare joc de bază Ticket to Ride, nu doar cu varianta Europe. Extensiile sunt bilete de destinaţie noi (Europa 1912), hărţi noi (Asia, India, Elveţia) sau chiar un extraterestru şi un OZN (Alvin & Dexter).

Plusuri: Unul din cele mai bune jocuri de familie, uşor de învăţat, aspect drăguţ, temă accesibilă, e plăcut de revenit la el din când în când, cutie şi componente de calitatea binecunoscută de la Days of Wonder.

Minusuri: Jocul în 2 jucători nu oferă nici o satisfacţie, nerecomandat avansaţilor.

Ticket to Ride: Europe ne-a fost pus la dispoziţie de Laci, căruia îi mulţumim frumos.

Siteul boardgamers.ro e un proiect lansat în luna mai 2011 și a publicat articole până în 2020. Recenziile jocurilor au fost mutate pe Gazeta Jocurilor.

Tabara Jocurilor 2024
HowToPlay.ro

5 thoughts on “Ticket to Ride: Europe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reviews

Salvează lumea cu Daybreak, joc nominalizat la Kennerspiel 2024

Daybreak, nominalizat la Kennerspiel des Jahres 2024, este un joc cooperativ pentru 1-4 jucători despre combaterea schimbărilor climatice, avându-i ca designeri pe Matt Leacock (cunoscut pentru Pandemic, unul dintre cele mai populare și iubite jocuri de societate cooperative) și Matteo Menapace. Jucătorii iau rolul unei puteri mondiale (China, Europa, Statele Unite și Majoritatea Lumii) care […]

Citește mai mult
Reviews

In padurea cu alune, aveau casa 2 bursuci, vine pupaza si spune…

Toți visam la plimbări lungi prin natura, în care sa vedem peisaje impresionante, sa cream amintiri frumoase și sa întâlnim animale sălbatice. Nu chiar orice animal sălbatic, cu toate ca o întâlnire nas în nas cu Moș Martin ar creea cu siguranță niste amintiri memorabile, însă nu prea văd pe nimeni sa își dorească asta. […]

Citește mai mult
Reviews

Conexiunea periculoasă Nord – Vest – Sud

Ne-au cocoșat, ne-au spart capetele, ne-au dat la gioale, s-a lăsat cu scandal și nu ne-am simțit așa bine cu o serie de board games de foarte mult timp! Jocurile din seriile North Sea, South Tigris și West Kingdom, opt la număr în acest moment, toate publicate de către Garphill Games, iar toate-l au ca […]

Citește mai mult