Tabara Jocurilor 2024

Tzolk’in: Calendarul Maiaş

Articol scris de:

coperta_tzolkin

TZOLK’IN: CALENDARUL MAIAŞ

Anul apariţiei: 2012 (2013 în România)

Nr. jucători: 2 − 4

Durata unui joc: 90 minute

Designer: Daniele Tascini şi Simone Luciani

Dependenţă de limbă: Nu e necesară traducerea jocului.

Distribuitor: Czech Games Edition / Lex Grup

A trecut anul 2012 şi n-a venit sfârşitul lumii, dar cu toate astea, calendarul maiaş e fascinant pentru foarte multă lume. Probabil la asta s-au gândit şi Simone Luciani si Daniele Tascini când au făcut jocul Tzolk’in: Calendarul Maiaş. Tzolk’in a fost calendarul maiaşilor, un calendar de 260 zile bazat pe mişcările planetelor, pe care civilizaţia maya îl folosea să îşi programeze activităţile, cam în acelaşi mod în care ne folosim şi noi acum de calendar.

_SAM2221Jocul Tzolk’in: Calendarul Maiaş e un joc pentru 2 până la 4 jucători, bazat de plasarea dinamică a muncitorilor. Fiecare jucător controlează câte un trib maiaş în încercarea de a deveni cel mai dezvoltat trib până în momentul în care calendarul face o rotaţie completă.

Tabla de joc e primul lucru care atrage atenţia la Tzolk’in: Calendarul Maiaş, pe ea fiind aşezate 6 roţi dinţate interconectate. Roata cea mai mare e roata Tzolk’in şi urmăreşte trecerea timpului, iar celelalte 5 sunt locaţii în care civilizaţia maiaşă îşi desfăşoară activitatea şi se dezvoltă (Palenque, Uxmal, Tikal, Yaxchilan şi Chichen Itza). În fiecare tură, un jucător poate să îşi aşeze sau să îşi ridice muncitorii de pe cele 5 roţi secundare. După fiecare rundă, roata principală se învârte o poziţie (în cazuri rare, două) şi toţi muncitorii plasaţi avansează spre poziţii mai bune. Jucătorii trebuie, cu ajutorul muncitorilor, să adune mâncare, lemne, piatră, aur şi chiar şi cranii de cristal. Acestea vor fi folosite pentru a construi clădiri sau monumente, pentru a intra în graţiile zeilor sau a dezvolta tehnologii care să ajute la mersul mai uşor al lucrurilor. La prima vedere jocul pare unul simplu, iar mecanica de joc chiar este una simplă.  Dar mulţimea de poziţii în care se pot aşeza muncitorii şi mai ales găsirea echilibrului între aşezarea muncitorilor noi şi ridicarea muncitoriilor puşi la muncă necesită multă experienţă şi calcule. Aici apare şi singurul minus al jocului, e predispus la paralizie prin analiză (analysis paralysis), adică la existenţa unor timpi lungi de gândire a anumitor jucători pentru a-şi efectua tura. Dar e doar un mic minus, foarte uşor de trecut cu vederea.

_SAM2213Tzolk’in: Calendarul Maiaş e un joc foarte arătos, atât cele 6 roţi cât şi toate piesele arată foarte bine. Resursele sunt din lemn, mai puţin craniile de cristal care sunt din plastic albastru transparent şi te duc cu gândul direct la un film cu Indiana Jones. Totul arată foarte bine şi se vede atenţia la detaliu, odată învăţat jocul nu mai aveţi nevoie de niciun fel de ajutor din partea manualului, simbolistica de pe tabla de joc fiind suficient de explicită.

Pe scurt, Tzolk’in: Calendarul Maiaş duce mecanica de plasare de jucători la un alt nivel, arată foarte bine şi poate urca uşor în topul preferinţelor pasionaţilor de jocuri euro. Este un joc despre care suntem convinşi că se va vorbi mulţi ani de acum încolo şi este, cu siguranţă, un viitor clasic.

_SAM2215Tzolk’in: Calendarul Maiaş a fost desemnat jocul anului 2012 pentru avansaţi în România, iar în 2013 a fost lansat în limba română şi distribuit de către Lex Grup.

Plusuri: Mecanica inovatoare de joc, aspectul, independenţa de noroc, simbolistica explicită

Minusuri: Cutia nu are insert.

Tzolk’in: Calendarul Maiaş ne-a fost pus la dispoziţie de către Lexshop, responsabili şi pentru traducerea în limba română şi poate fi comandat de aici sau cumpărat din magazinul lor din Iaşi.

Siteul boardgamers.ro e un proiect lansat în luna mai 2011 și a publicat articole până în 2020. Recenziile jocurilor au fost mutate pe Gazeta Jocurilor.

Tabara Jocurilor 2024
HowToPlay.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reviews

Voulez vous jouer avec moi, ce soir? – Review – Cina la Paris

Cu toții ne dorim sa gustam din viata de noapte a orașului iubirii. Cina la Paris te invita sa faci asta, insa de pe partea cealaltă a baricadei, adica din punctul de vedere al industriei ospitalitatii și, în loc de distracție, te va pune puțin la munca. Vei intra în pielea unui antreprenor în plin […]

Citește mai mult
Reviews

Salvează lumea cu Daybreak, joc nominalizat la Kennerspiel 2024

Daybreak, nominalizat la Kennerspiel des Jahres 2024, este un joc cooperativ pentru 1-4 jucători despre combaterea schimbărilor climatice, avându-i ca designeri pe Matt Leacock (cunoscut pentru Pandemic, unul dintre cele mai populare și iubite jocuri de societate cooperative) și Matteo Menapace. Jucătorii iau rolul unei puteri mondiale (China, Europa, Statele Unite și Majoritatea Lumii) care […]

Citește mai mult
Reviews

In padurea cu alune, aveau casa 2 bursuci, vine pupaza si spune…

Toți visam la plimbări lungi prin natura, în care sa vedem peisaje impresionante, sa cream amintiri frumoase și sa întâlnim animale sălbatice. Nu chiar orice animal sălbatic, cu toate ca o întâlnire nas în nas cu Moș Martin ar creea cu siguranță niste amintiri memorabile, însă nu prea văd pe nimeni sa își dorească asta. […]

Citește mai mult