Tabara Jocurilor 2024

Tot ce vrei să știi despre Catan – Reguli, Strategii, Extensii, Variante

Catan, cunoscut anterior sub numele de “Coloniștii din Catan”, este un joc de societate popular care te transpune pe o insulă vulcanică bogată în resurse. Jucătorii își asumă rolul unor coloniști care își extind așezările, construiesc drumuri și orașe, și negocieză cu viclenie pentru a obține resurse esențiale. Cu o combinație unică de strategie, noroc și negociere, Catan oferă o experiență de joc pentru 3-4 jucători, cu vârste începând de la 10 ani.

Despre ce este jocul?

Pe insula Catan, resursele precum lemnul, cărămida, oile, grâul și fierul sunt esențiale pentru prosperitate. Jucătorii aruncă cu zaruri pentru a obține resursele de pe terenurile adiacente așezărilor lor, apoi le folosesc pentru a construi drumuri, așezări, orașe și chiar porturi. Comerțul cu resurse joacă un rol crucial în Catan, iar jucătorii trebuie să negocieze între ei pentru a obține resursele de care au nevoie pentru a-și dezvolta așezările.

Primul jucător care ajunge la 10 puncte de victorie câștigă jocul. Punctele de victorie se obțin prin construirea de așezări și orașe, prin construirea de drumuri lungi și prin comerțul cu resurse rare. Pe parcursul jocului, jucătorii se pot confrunta cu diverse provocări, cum ar fi hoții care fură resurse sau blocadele comerciale impuse de alți jucători.

Cele mai mai bune oferte la Catan, atât nou cât și second-hand, culese de la toate magazinele online de specialitate și de pe Din Raft le găsiți pe HowToPlay.ro.

Citește și:

Cuprins

Setup pentru începerea jocului

Cum să aranjezi tabla de joc în Catan

Tabla de joc din Catan este modulară, ceea ce înseamnă că poate fi aranjată în mai multe variante. Cu cât joci mai mult, cu atât poți fi mai creativ în felul în care o asamblezi și în aranjarea hexagoanelor și a jetoanelor la început.

Pentru prima ta partidă de Catan, sau dacă joci cu începători, există o modalitate recomandată de aranjare a tablei de joc. (pe care o vei găsi în regulament)

Iată pașii de bază pentru aranjarea tablei de joc în Catan:

1. Asamblează cadrul prin fixarea împreună a marginilor albastre ale tablei.
2. Aranjează terenurile hexagonale având în vedere formația recomandată pentru începători din regulament, sau amestecă-le cu fața în jos și plasează-le aleator pentru un setup variabil.
3. Plasează jetoanele cu numere în formația pentru începători sau în ordine alfabetică, începând de la un colț și mergând în sens invers acelor de ceasornic spre centrul tablei.
4. Pionul hoțului începe în deșert.

Cărțile pentru cel mai lung drum și cea mai mare armată, la fel ca cele două zaruri, ar trebui plasate lângă tabla de joc.

Separă resursele în teancuri de tipul lor: oi, lemn, cărămizi, minereu și grâu.

Setup-ul jucătorilor

Fiecare jucător ar trebui să aleagă o culoare. Ia cele cinci așezări, patru orașe și 15 bucăți de drum în acea culoare și plasează-le în fața ta.

Plasează două așezări și două drumuri pe tablă. Dacă folosești setup-ul recomandat pentru începători, urmează structura din regulament. Regulile pentru jucătorii experimentați permit ca fiecare jucător să plaseze pe rând o așezare și un drum adiacent, cu ordinea plasării inversată pentru a doua plasare (astfel încât ultimul jucător să fie primul care plasează a doua așezare).

Fiecare jucător ar trebui să primească o carte de cost de construcție – aceasta îți va aminti de resursele pe care le vei avea nevoie pentru a construi așezari ulterioare, drumuri și orașe, precum și pentru a cumpăra cărți de dezvoltare.

Pentru setup-ul recomandat pentru începători, iei resursele din jurul așezării marcate cu steaua albă din regulament: Galben primește o oaie, un lemn și un grâu. Roșu primește un grâu, un lemn și o oaie. Albastru primește o cărămidă, o oaie și un fier. Alb primește un minereu, un lemn și o oaie.

Atunci când folosești setup-ul pentru jucători experimentați, primești resurse de la fiecare teren adiacent celei de-a doua așezări.

Citește și:

Reguli – cum se joacă?

În Catan, fiecare tură a unui jucător este împărțită în trei faze:

 • Producția de resurse
 • Comerț
 • Construcție

1. Producția de resurse

Înainte de a face orice altceva în tura ta, trebuie să arunci cu cele două zaruri. Suma zarurilor se aplică tuturor și în general înseamnă că primești o resursă din teanc în funcție de numărul pe care l-ai dat și unde ți-ai plasate așezările. De exemplu, Roșu dă un 9, ceea ce înseamnă că primește o oaie în acest tur, pentru că așezarea sa se află la colțul unui hexagon de pășune cu jetonul 9 care produce oi. Alb se află în partea opusă a aceluiași hexagon și va primi de asemenea o oaie. Mai este un 9 în altă parte a tablei; Galben se află pe acel hexagon și primește un grâu.

Fiecare jucător trebuie să se asigure că își urmărește așezările și dacă trebuie să primească sau nu o resursă la fiecare aruncare a zarurilor.

Catan este într-o oarecare măsură un joc de probabilitate deoarece resursele pe care le primești vor fi determinate de zarurile aruncate. Șapte este numărul cel mai probabil să fie aruncat cu două zaruri și este tratat puțin diferit, deoarece activează Hoțul.

Cum funcționează hoțul în Catan?
Dacă dai un 7 pe tura ta, activezi hoțul. Orice jucător care are mai mult de șapte cărți de resurse în mână trebuie să returneze jumătate dintre ele (rotunjind în jos) la teancurile de resurse. Asta include și persoana care a activat hoțul.

Acum poți mișca pionul hoțului pe unul dintre jetoanele numerotate de pe tablă. În viitor jucătorii nu pot obține resurse din așezarile adiacente terenului dacă acel număr este dat de zar. Acest lucru ține până când hoțul este mutat din nou și nu mai acoperă numărul.

Jucătorul care a activat hoțul poate de asemenea să fure o resursă la întâmplare de la un jucător cu o așezare adiacentă numărului acoperit. Dacă hoțul afectează mai mulți jucători, alege unul de la care să iei o resursă.

2. Comerț

Există două tipuri de comerț în Catan: domestic și maritim.

Comerțul domestic este doar o modalitate de a spune că poți face schimburi cu ceilalți jucători. Poți anunța ce îți dorești și cu ce ai fi dispus să faci schimb. Ceilalți jucători îți pot face contraoferte și propuneri (dar nu și între ei!)

Comerțul maritim nu implică ceilalți jucători și poate fi extrem de util atunci când adversarii tăi sunt deosebit de încăpățânați în negociere.

Comerțul maritim îți permite să schimbi patru bunuri de același fel pentru unul de alt fel Poți efectua această acțiune oricând, dar dacă ai o așezare sau oraș pe un port de la marginea insulei, primești o ofertă mai bună, în funcție de jeton – precum posibilitatea de a face schimb 3:1 sau uneori chiar 2:1 pentru o anumită resursă.

Citește și:

3. Construcție

Ultima fază a fiecărei ture a jucătorului este faza de construcție. Acesta este momentul în care poți construi drumuri, așezări și orașe folosind resursele pe care le-ai colectat, precum și să cumperi cărți de dezvoltare.

Poți construi oricâte lucruri pe durata turei tale atât timp cât ai resursele disponibile și materialele de construcție necesare în posesia ta.

Drumuri

Construirea drumurilor în Catan costă o cărămidă și un lemn. Drumurile sunt plasate de-a lungul marginilor hexagonelor și îți vor permite să construiești așezări mai în depărtare, oferindu-ți oportunitatea de a obține mai multe resurse.

Primul jucător care construiește un drum continuu de cel puțin cinci segmente primește cartea pentru cel mai lung drum, care valorează două puncte de victorie la sfârșitul jocului.

Dacă un alt jucător depășește lungimea drumului acelui jucător, poate lua cartea respectivă de la el – astfel că aceasta nu este niciodată în siguranță în posesia unui singur jucător.

Așezări

Construirea așezărilor în Catan costă o cărămidă, un lemn, o oaie și un grâu. Plasarea rapidă a așezărilor pe tablă poate fi o strategie destul de importantă în joc, deoarece fiecare așezare valorează un punct de victorie. Ai nevoie de 10 puncte de victorie pentru a câștiga jocul.

Poți plasa o așezare doar într-un loc care este conectat de drumurile tale și trebuie să fie la cel puțin două spații depărtare de orice altă așezare, inclusiv ale tale. Asta înseamnă că nicio așezare nu poate fi adiacentă altei așezări.

Pe lângă faptul că îți aduce un prețios punct de victorie, fiecare așezare te recompensează cu resurse ori de câte ori este dat pe zaruri un număr care îi este alăturat.

Orașe

Construirea orașelor în Catan costă trei fier și doi grâu, plus o așezare existentă. Un oraș în Catan este ca un hotel în Monopoly, deoarece îți upgradezează așezarea înlocuind-o.

Poți construi un oraș doar dacă ai o așezare pe tablă care poate fi înlocuită de noul oraș. Orașele îți vor aduce resurse duble (primești două resurse de acel fel când pică pe zar numărul unui teren adiacent) și valorează câte două puncte de victorie fiecare.

Cărți de dezvoltare

Cumpărarea cărților de dezvoltare în Catan face parte, de asemenea, din faza de construcție și costă o oaie, un fier și un grâu. Nu știi exact ce vei primi, deoarece o cumperi orbește din pachetul amestecat de cărți, dar toate cărțile de dezvoltare sunt benefice pentru tine.

Cărțile de dezvoltare se țin ascunse de adversarii tăi până la un anumit punct, în funcție de fiecare carte individuală. Este important de menționat că nu poți juca o carte de dezvoltare în același tur în care ai cumpărat-o.

Toate instrucțiunile sunt scrise pe cărți. Există trei tipuri de cărți de dezvoltare în Catan: soldați, cărți de progres și cărți de puncte de victorie.

 • Cărțile de soldați în Catan sunt asemănătoare cu cartea pentru cel mai lung drum în sensul că primul jucător care joacă trei soldați în fața lui va primi un bonus de două puncte pentru cea mai mare armată. Dar, la fel ca și cea pentru cel mai lung drum, și această carte poate fi furată de un alt jucător dacă armata lor este mai mare decât a ta. Soldații activează și hoțul atunci când sunt jucați, moment în care te comporți ca și cum ai fi dat un 7 (mută hoțul, fură o carte).
 • Cărțile de progres în Catan variază și ceea ce fac este explicat foarte clar pe fiecare carte. Ele de obicei îți dau resurse sau îți permit să construiești fără a cheltui resurse. În momentul în care a fost jucată, cartea este eliminată din joc.
 • Cărțile de puncte de victorie în Catan sunt cele mai căutate dintre cărțile de dezvoltare, deoarece îți accelerează drumul către victorie și rămân ascunse până când ai suficiente puncte de victorie pentru a câștiga jocul pe tura ta. Cărțile de puncte de victorie sunt singurele cărți de dezvoltare care pot fi jucate în aceeași tură în care au fost cumpărate.

Cum câștigi la Catan: punctaj și sfârșitul jocului
Scopul jocului este simplu: primul jucător care a ajuns la 10 puncte de victorie în tura sa, câștigă.

Asigură-te că ții evidența punctelor tale de victorie (și a adversarilor tăi!) pe tot parcursul jocului, urmărind construcțiile și orice bonusuri pentru cel mai lung drum / cea mai mare armată.

Urmărește un video cu regulile Catan:

Strategii – Tips & Tricks

Alege locații avantajoase pentru așezări

 • Urmărește numărul de puncte de pe fiecare hex. Mai multe puncte înseamnă o probabilitate mai mare să obții resurse la aruncarea zarurilor.
 • Plasați așezările la intersecția a 3 hexuri cu puncte multe, pentru a maximiza șansele de a primi resurse valoroase.
 • Ideal ar fi să obții toate cele 5 tipuri de resurse (lemn, cărămida, oi, grâu și fier) cât mai repede. Așază-ți primele așezări astfel încât să obții cel puțin o resursă din fiecare tip.

Construiește cel mai lung drum

Câștigă 2 puncte de victorie luând cartea Cel mai lung drum. Asigură-te că ai 5 piese de drum care sunt toate conectate între ele.
Pentru a păstra definitiv cartea Cel mai lung drum, construiește un drum continuu din 15 piese de drum înainte ca oricine altcineva să o facă. Fiecare jucător primește doar 15 piese de drum, așa că atâta timp cât ești primul să le pui, ai 2 puncte de victorie asigurate.

Crește cea mai mare armată

Pentru a câștiga 2 puncte de victorie cu cartea de Cea mai mare armată, strânge 3 cărți Soldat.
Dacă un adversar joacă mai multe cărți Soldat, va putea să îți ia Cea mai mare armată. Anulează-le planurile ținând toate cărțile Soldat pe care le tragi.

Dacă un adversar a dat un 7 și a mutat hoțul într-unul din hexagoanele tale, protejează-ți resursele. Joacă un Soldat și plasează hoțul pe hexagonul altui adversar și fură una dintre cărțile acestuia. Cărțile Soldat reprezintă 14 din cele 25 de cărți de dezvoltare din Catan, 56% din pachet.

Citește și:

Fură resurse cu un Monopol

Folosește cartea Monopol pentru a lua toate resursele de un fel de la fiecare jucător. Joacă această carte de dezvoltare pe tura ta și anunță o resursă, cum ar fi oile, pe care ai vrea să o iei de la toată lumea. Ei vor trebui să îți dea toate acele cărți de resurse din mâna lor.
Cartea Monopol poate fi folosită atunci când există o lipsă de resurse. De exemplu, dacă toată lumea a așteptat ca cineva să arunce în sfârșit un „4” pentru a putea colecta niște lemne mult așteptate, joacă cartea Monopol pentru a fura tot lemnul.

Negociază schimburi cu adversarii

Dacă îți lipsesc oi, o vorbă lină îți poate aduce o turmă de 3 la un preț mic de 2 lemne. Cu toate acestea, pe măsură ce totul se apropie de sfârșit și jucătorii se întrec pentru a obține ultimele puncte de victorie, anticipați o rezistență.
În primele runde ale jocului, jucătorii vor de obicei să se ramifice și să construiască cât mai multe așezări și drumuri, așa că sunt de obicei mai dispuși să facă schimb.
Când Catan se apropie de sfârșit, fiecare Punct de Victorie contează. Oponenții tăi vor dori probabil să-și strângă resursele și dacă fac comerț, ar putea cere un preț mare.
Îmbunătățește-ți jocul făcând tranzacții strategice. Evită să faci oferte care beneficiază în primul rând adversarii, deoarece fiecare resursă pe care o oferi îi aduce mai aproape de câștig. În schimb, așteaptă schimbul echitabil de care pot beneficia ambele părți. Comerțul este cheia pentru cucerirea Catanului, dar necesită răbdare.

Schimbă cu 4:1 la bancă

Scăpă de un surplus de resurse pentru a obține ceea ce de fapt ai nevoie. Dacă nu vrei să-i oferi unui adversar avantaj, oferă băncii orice resurse suplimentare ai. Deși un schimb 4:1 poate părea costisitor, este o opțiune bună dacă trebuie să descarci ceva. De exemplu, s-ar putea să ai nevoie într-adevăr de un grâu, așa că vei lăsa banca să îți ia 4 lemne din mâini. Cu acest schimb, ai putea să construiești, de exemplu, acel oraș care te va ajuta să domini jocul cu 2 puncte de victorie.

Poziționează-te lângă porturile 2:1 sau 3:1

Pune așezări pe porturi în cazul în care ai nevoie de o resursă greu de găsit. Dacă un schimb 4:1 pare prea scump, mută tranzacțiile în porturi.
De exemplu, dacă ai construit un port pe un hexagon de coastă 2:1, faci schimb de 2 grâu și primești un fier de la bancă.

Crește așezările în orașe

Construiește 3 orașe, crește cea mai mare armată și câștigă jocul. Pentru o cale rapidă către cele 10 puncte de victorie necesare pentru a câștiga Catan, crește-ți așezările. Cheltuiește 3 fier și 2 grâu pentru a transforma 3 așezări noi în orașe. Cu fiecare oraș pe care îl stabilești, vei câștiga 2 puncte de victorie. 3 orașe îți oferă 6 puncte de victorie, așa că dacă le asociezi cu carte cea mai mare armată – în valoare de 2 puncte de victorie – vei câștiga 8 puncte de victorie și vei cuceri Catanul.
Nu uita, începi cu 2 puncte de victorie după ce ai plasat primele așezări, așa că dacă câștigi 8 puncte de victorie, ai învins!

Extensii Catan

Cum să joci în 2 jucători?

Regulile originale pentru Catan susțin oficial doar trei sau patru jucători. Cu toate acestea, există mai multe moduri de a juca Catan cu doi jucători, inclusiv variante făcute de fani și un set de reguli oficiale pentru doi jucători incluse în extensia Negustori și Barbari a jocului. Regulile pentru doi jucători din Catan au fost lansate ulterior gratuit în timpul pandemiei.

Pentru a juca Catan folosind regulile oficiale pentru doi jucători, va trebui să folosești jocul de bază original în combinație cu 20 de jetoane de schimb. Scenariul pentru doi jucători simulează practic doi jucători neutri suplimentari, în timp ce cele 20 de jetoane sunt folosite de jucătorii umani pentru a efectua acțiuni.

Setup-ul pentru doi jucători

Jocul este pregătit ca de obicei pentru patru jucători, cu o așezare pentru fiecare dintre jucătorii neutri plasată conform diagramei regulilor pentru doi jucători. (Jucătorii umani plasează două locuințe și două drumuri ca în regulile normale.) Fiecare jucător uman primește cinci jetoane de schimb – aceste jetoane pot fi ce dorești, fie că sunt monede, mărgele sau jetoane din alt joc.

Citește și:

Regulile pentru doi jucători Catan

Pe tura lor, jucătorii umani aruncă zarurile de două ori în timpul fazei de producție a resurselor. Cele două rezultate trebuie să fie diferite; aruncă din nou dacă al doilea rezultat este același cu primul. După fiecare aruncare, jucătorii umani obțin resursele indicate (sau mută hoțul la un 7). Jucătorii neutri nu obțin niciodată resurse.

Dacă un jucător uman construiește un drum sau o așezare, trebuie să construiască și același tip de structură pentru unul dintre jucătorii neutri gratuit. Dacă nu pot construi o așezare conform regulilor standard, ar trebui să construiască un drum. Acest lucru se aplică numai așezărilor și drumurilor, nu orașelor sau cărților de dezvoltare. Jucătorii neutri nu pot câștiga bonusul Cel mai lung drum, indiferent cât de lung este drumul lor.

Jucătorii umani pot alege să cheltuiască jetoane de schimb în timpul turei lor pentru a efectua una dintre cele două acțiuni posibile:

Comerț forțat: Jucătorul trage două cărți aleatorii din mâna adversarului său (uman), înainte de a le da două cărți din propria mână. Dacă adversarul are de luat o singură carte, jucătorul trebuie să-i dea în continuare două cărți.
Mutați hoțul: jucătorul poate muta hoțul în hexagonul deșert.

Dacă are același număr de puncte de victorie sau mai puține decât adversarul său, aceste acțiuni îl costă pe jucător un jeton de schimb. Dacă are mai multe puncte de victorie, trebuie să plătească două jetoane de schimb pentru fiecare acțiune.

Jucătorii pot obține mai multe jetoane de schimb aruncând o carte Soldat cu fața în sus pentru două jetoane (potențial pierzând cartea Cea mai mare armată dacă nu mai au cei mai mulți soldați sau două sau mai puține cărți de Soldat). Ei mai pot câștiga, de asemenea, două jetoane dacă construiesc o așezare adiacentă hexagonului deșert și un jeton dacă construiesc o așezare pe coastă – sau trei jetoane dacă construiesc o așezare care este atât pe coastă, cât și adiacentă deșertului. Acest lucru se aplică și la plasarea așezărilor în timpul configurării.

În rest, regulile pentru a juca Catan cu doi jucători rămân în mare parte aceleași.

Cum să joci în 5 sau 6 jucători?

Pentru a juca în mai mult de 4 jucători este necesară extensia pentru 5 – 6 jucători. În plus pentru a juca cu una din celelalte extensii în mai mulți jucători, o să fie necesare extensiile specifice de 5 – 6 jucători ale acestora:

Catan Navigatorii Extensia pentru 5 – 6 jucători

Catan Orașe și Cavaleri Extensia pentru 5 – 6 jucători

Catan Negustori și Barbari Extensia pentru 5 – 6 jucători

Catan Pirați și Exploratori Extensia pentru 5 – 6 jucători

De exemplu, pentru a juca Navigatorii în 5 jucători este nevoie de: Catan jocul de bază, Extensia joc de bază pentru 5 – 6 jucători, Extensia Navigatorii, Extensia Navigatorii pentru 5 – 6 jucători.

Citește și:

Pentru majoritatea jucătorilor, prima extensie recomandată este Navigatorii. Vine într-o cutie albastră deschisă care include hexagoane noi de mare și bărci, astfel încât jucătorii să poată coloniza insule. Noile reguli pe care le adaugă jocul sunt simple și intuitive, făcându-l ușor de integrat cu jocul de bază.

Orașe și Cavaleri

A doua extensie pentru Catan adaugă puțin mai multă complexitate și substanță decât Navigatorii. Orașe și Cavaleri adaugă trei resurse noi și trei tipuri noi de cărți de dezvoltare, care extind rolul orașelor construite de jucători. Soldații și cavalerii contează și ei mai mult, păzind drumurile de hoți și barbari.

Negustori și Barbari

A treia extensie, Negustori și Barbari, este de fapt o compilație de extensii mai mici, toate într-o singură cutie. Jucătorii pot alege dintre 5 scenarii și 4 variante pentru a adăuga noi răsturnări de situație jocului, inclusiv o invazie a barbarilor.

Pirați și Exploratori

A patra extensie majoră pentru Catan, numită Pirați și Exploratori, merită o mențiune specială. Este o extensie care schimbă radical modul în care se joacă Catan. Aceasta introduce reguli care schimbă modul în care funcționează orașele și rutele maritime și îl elimină pe hoț pentru a folosi Pirați. Deoarece Pirați și Exploratori este o schimbare majoră, nu este compatibilă cu nicio altă expansiune Catan. (poate că unele extensii sunt compatibile, dar cu modificări în plus ale regulilor. Aceste informații pot fi găsite aici.)

Pirați și Exploratori nu ar fi cea mai bună recomandare pentru jucătorii care sunt noi în hobby-ul jocurilor de societate, însă cu toate acestea, Pirați și Exploratori upgradează Catan într-un joc complet de construcție de imperii.

Citește și:

Scenarii – Comori, Dragoni & Exploratori

Comori, Dragoni & Exploratori este un set de scenarii care necesită extensiile Navigatorii și Orașe și Cavaleri.

Tu și adversarii tăi veți învinge dragoni, veți săpa canale și veți descoperi insule în apropierea coastei, împreună cu toate comorile pe care le ascund.

Piese

În caz că ai pierdut vreo piesă, se găsesc de cumpărat piese individuale de lemn sau mai detaliate, din plastic.

Catan în alte variante

Universul Catan este mare, cu multe jocuri apărute de-a lungul anilor. Prezentăm aici cele mai întălnite versiuni din România.

Big Box

Există mai multe versiuni apărute de Big Box așa că trebuie verificată descrierea produsului. Acesta conține de obicei jocul de bază, extensia pentru 5-6 jucători și unele scenarii. Una dintre ediții conține și jocul Catan cu zaruri.

Jocul de cărți

Jocul de cărți Catan este un joc pentru doi jucători, deși regulile pot fi adaptate pentru a permite jucătorilor să împartă un set sau pentru ca fiecare jucător să aibă propriul set, așa cum se obișnuiește în turnee. De asemenea, au fost lansate șapte extensii pentru Jocul de cărți Catan.

În Jocul de cărți Catan, fiecare jucător controlează un principat din Catan, format din două așezări, un drum între ele și șase regiuni din apropierea așezărilor, toate reprezentate prin cărți. Pe parcursul jocului, jucătorii încearcă să își extindă principatele, câștigând puncte de victorie. Pe durata jocului, cele două principate sunt ținute separate.

Citește și:

Norocul joacă un rol mai mic în câștigarea jocului de cărți decât la Catan, mai ales atunci când fiecare jucător folosește un set separat.

Regulile scrise la Catan jocul de carti se pot găsi aici sau puteți urmări video-ul de mai jos:

Catan: Duelul

Catan: Duelul este o reimplementare a Jocului de Cărți Catan.

A fost lansat în 2010, cu ocazia celei de-a 15-a aniversări a jocului original de cărți. Designerul jocului, Klaus Teuber, a declarat că a refăcut complet o mare parte din mecanica originală a jocului de cărți pentru a-l face mai ușor pentru jucători noi.

Fiecare jucător ia rolul unui prinț din Catan, dezvoltându-și propriile provincii și concurând pentru a construi un principat mai prosper decât al celuilalt. Modul de bază al jocului este similar cu Jocul de Cărți Catan original, unde jucătorii își extind principatele construind așezări conectate prin drumuri.

Catan: Duelul are o diversitate redusă de cărți, fără stilul mai agresiv ale cărților de acțiune întâlnite în Jocul de Cărți original. Prin urmare, toate cărțile de acțiune vor putea fi folosite de la începutul jocului, spre deosebire de jocul original.

Regulile scrise la Catan: Duelul se pot găsi aici sau puteți urmări video-ul de mai jos:

Catan Junior

Catan Junior vine cu un stil de joc modificat, pentru până la 4 jucători, dând celor mici șansa de a experimenta lumea Catan.

Jocul se adresează copiilor peste 6 ani și este gândit pentru a introduce copiii și familiile în atmosfera seriei de jocuri Catan.

Logic Puzzle

În Catan Logic Puzzle, jucătorii își folosesc logica, organizarea și gândirea critică pentru a descoperi căi către prosperitate, conectând mine și ferme cu așezările și orașele din jurul insulei. Rutele comerciale trebuie să șerpuiască prin teren, să evite obstacolele și, desigur, să evite hoțul.

Conține cinci capitole, patruzeci de puzzle-uri și patru niveluri de dificultate. este un puzzle care se joacă solo, potrivit pentru vârste de la 8 ani în sus.

Zorii Civilizatiei Umane

În Catan: Zorii Civilizatiei Umane, între 3 și 4 jucători vor ghida o ramură a umanității pentru a aduna resurse, a migra și a se stabili în zone noi, în timp ce avansează tehnologia și cultura. Jucătorul care reușește cel mai bine să își dezvolte civilizația va câștiga.

Jocul are la bază sistemul clasic de joc CATAN, însă cu multe mecanisme noi de joc.

Regulile scrise la Catan: Zorii Civilizatiei Umane se pot găsi aici sau puteți urmări video-ul de mai jos:

Ascensiunea Incasilor

În Catan: Ascensiunea Incașilor, un joc de 3-4 jucători, întemeiați așezări și orașe în zonele muntoase ale Americii de Sud și faceți comerț cu pește, frunze de coca și pene decorative, obținând profit. Mai mult, trebuie să construiți o rețea de drumuri și să vă dezvoltați tehnici de luptă pentru a conduce triburile spre succes.

Catan 3D

Jocul Catan 3D se joacă la fel ca jocul Catan de bază însă conține piese 3D detaliate pentru teren, așezări, orașe și drumuri. Nu este compatibil cu extensiile Catan.

Catan Online

Catan se poate juca online în mai multe locuri:

 • colonist.io – un site pe care se poate juca gratuit jocul de bază
 • pe Board Game Arena – BGA pune la dispoziție multe jocuri de societate pentru a fi jucate online, multe dintre ele gratuit. Din păcate Catan este trecut la jocuri premium și necesită ca cel puțin unul din jucători să platească abonamentul Premium.
 • Catan Universe – aplicație gratuită pentru Android, iPhone sau PC (Steam)

Citește și:

Dăm o tură prin știrile lumii pentru a-ți aduce ultimele noutăți despre jocuri de societate și cele mai noi lansări de board games

Tabara Jocurilor 2024
HowToPlay.ro

Știri

Descoperire Uimitoare: Colecție Medievală de Jocuri găsită

Descoperirea unei colecții de jocuri de aproape 1.000 de ani, inclusiv un pion de șah bine conservat, piese de joc și zaruri, a fost un eveniment deosebit pentru un grup de arheologi. Această descoperire promite o perspectivă interesantă asupra lumii jocurilor nobilimii medievale și a originilor jocului de șah în Europa. Cu mai mult de […]

Citește mai mult
Știri

Essen Spiel renunță la folosirea artei AI în promovarea festivalului

Essen Spiel, a anunțat că renunță la utilizarea imaginilor generate de inteligența artificială pentru promovarea evenimentului în urma criticilor apărute din cauza campaniei de anul trecut și a incertitudinilor legale legate de tehnologie. Festivalul din Germania este cel mai mare festival de jocuri de societate din lume, urmat de GenCon (SUA) și UK Games Expo (Marea Britanie). […]

Citește mai mult
Știri

Nominalizările pentru Spiel des Jahres 2024 au fost anunțate

Nominalizările pentru Spiel des Jahres (Jocul Anului) pentru 2024 au fost anunțate astăzi printr-un live stream, evenimentul fiind așteptat cu mare interes. Acest premiu este considerat cea mai mare distincție din industria jocurilor de scoietate, onorând jocurile care se evidențiază prin inovație, accesibilitate și divertisment. Din momentul înființării sale în 1979, Spiel des Jahres a […]

Citește mai mult